Gotuję świat
Leave a comment

5 najbardziej znanych światowych drinków – na ostatnią noc roku!

Jeżdżę po świecie, zachwycam się lokalną kuchnią, lubię kojarzyć miejsca ze smakami. To zostaje na lata, takie niezapisane nigdzie wspomnienia, którymi ciężko się dzielić z innymi. I rzadko się zastanawiam nad tym, co pije się w danym kraju niekoniecznie podczas dnia pracy, a wieczorem, już dla relaksu, dla lepszego humoru. Nowy Rok za pasem, czas karnawału, czas szalonych długich nocy – mam dla Was zestawienie pięciu drinków z różnych zakątków świata – bawcie się! Czy wiedzieliście skąd pochodzi Wściekły Pies, ulubieniec polskich dyskotek? Ja nie widziałam, przyznaję. Kilka ciekawostek wraz z przepisami znajdziecie poniżej.

Mohito, Kuba

Havana, stolica rumu na odległej i cały czas tajemniczej Kubie. Tutaj narodził się jeden z najpopularniejszych drinków świata, mohito! Podawany w wysokiej szklance z liśćmi świeżej mięty. Jego podstawą jest delikatny w smaku biały rum. Orzeźwiający drink o lekko kwaskowatym posmaku, zawdzięcza swą sławę prostocie składników i samego przygotowania!

Składniki (pojedynczy drink):

  • biały rum (60 ml)
  • 2 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego)
  • kilka listków świeżej mięty
  • limonka (4-5 cząstek)
  • kruszony lód
  • woda gazowana

Do wysokiej szklanki wsypujemy cukier, dodajemy liście mięty i cząstki limonki. Cukier rozgniatamy specjalnym drinkowym tłuczkiem (muddlerem). Do połowy szklankę wypełniamy kruszonym lodem, dodajemy rum oraz uzupełniamy szklankę wodą. Gotowe!


Wściekły pies, Polska

źródło: www.interia.pl

źródło: www.interia.pl

Zdziwieni, że ten shot pochodzi z Polski? Mało osób wie, że recepta na Wściekłego Psa zrodziła się w małym jazz clubie w Świnoujściu na początku lat 90-tych. Darek Ryżczak bawił się smakami, aż wymyślił „drinka na jeden raz” – podaje się go w kieliszku do wódki. Początkowo smak słodki, a po chwili przyjemne drapanie w gardle. Nazwa inspirowana filmami Tarantino.

Składniki (pojedynczy shot):

  • 15 ml wódki
  • 10 ml soku malinowego
  • 3 krople sosu Tabasco

Do kieliszka wlewamy wódkę. Następnie delikatnie wlewamy sok malinowy. Można do tego użyć łyżeczki, dzięki czemu sok delikatnie będzie spływał po ściance na dno kieliszka. Dodajemy kilka kropli tabasco (około 3). Wciekły pies gotowy.


Krwawa Mary, USA

źródło: www.liquor.com

źródło: www.liquor.com

Drink podawany w wysokiej szklance na bazie wódki i soku pomidorowego. Rozsławiony przez Hemingway’a, wymyślony przez francuskiego barmana, który wyemigrował do USA. Co do nazwy to krążą dwie wersje – pierwsza: na cześć krwawych rządów królowej angielskiej, druga: na cześć barmanki pracującej w knajpie o nazwie „Wiadro krwi”. To, co ważne – Krwawą Mary pije się nie w trakcie imprezy, a na drugi dzień – jest to idealny napój na kaca!

Składniki (pojedynczy drink):

  • 40 ml wódki
  • 80 ml soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki sosu Worcestershire
  • odrobina sosu tabasco
  • lód
  • sól, pieprz

Napełnić wysoką szklankę wszystkimi składnikami – dodać na razie połowę soku pomidorowego. Dokładnie całość wymieszać i na koniec wlać pozostały sok. Można użyć też shakera do mieszania składników. Drinka podawać można z selerem naciowym lub kawałkiem świeżego ogórka.


Pina Colada, Karaiby

źródło: www.polki.pl

źródło: www.polki.pl

Historia tego drinka jest mało znana – został wymyślony przez Hiszpana Ricardo Garcia, który w Barcelonie zdobył sławę swoimi restauracjami, gdzie gościł Picasso czy Dali. W latach 50-tych otrzymał pracę na Karaibach w hotelu w Puerto Rico – został szefem tamtejszej restauracji. Gdy któregoś dnia nie zostały dostarczone z powodu strajku kokosy, w których podawano drinki, Garcia wykorzystał wydrążonego ananasa. Tak powstał drink Pina Colada, który w dosłownym tłumaczeniu znaczy  właśnie „wydrążony ananas”.

Składniki (pojedynczy drink):

  • 30 ml białego rumu
  • 30 ml mleczka kokosowego
  • 9- ml soku ananasowego
  • kostki lodu

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miskujemy. Przelewamy do wysokiej szklanki na krótkiej nóżce, dodajemy kilka kostek lodu oraz przyozdabiamy kawałkiem ananasa.


Margarita, Meksyk

źródło: www.communitytable.parade.com

źródło: www.communitytable.parade.com

Wiele jest historii o powstaniu tego drinka, ale wszystkie sprowadzają się do wersji, że został on wymyślony dla kobiety o imieniu Margarita. Drink ten podawany jest obowiązkowo w kieliszku o kształcie obróconego sombrero, a jego podstawowym składnikiem jest meksykańska tequila. Margarita jest alternatywą dla picia tequili z małych kieliszków z zagryzaniem cytrusami i zlizywaniem cukru z dłoni.

Składniki (pojedynczy drink):

  • 35 ml tequili
  • 20 ml triple sec
  • 15 ml soku z limonki
  • kostki lodu
  • sól

Krawędź kieliszka maczamy w soku z limonki, a następnie w soli. Pozostałe składniki mieszamy w shakerze i wlewamy przez sitko do kieliszka. Całość przyozdabiamy kawałkiem limonki. Gotowe!