dobrze wiedzieć
Leave a comment

Boże Narodzenie na innych kontynentach z grilem w tle!

Boże Narodzenie zawsze przypada w grudniu. My czekamy na śnieg, ubieramy choinkę i przygotowujemy karpia. Co robią chrześcijanie na krańcach świata? No właśnie, zobaczcie sami.

Gwatemala, Ameryka Południowa

To małe państwo zamieszkane jest przez wiele grup etnicznych. Do bożonarodzeniowych zwyczajów należy rodzinne budowanie „Nacimiento” czyli szopek. Szopki te składają się z kolorowo ubranych postaci ułożonych na podstawie przypominającej talerz, a swoje standardowe miejsce mają pod choinką. Tradycyjną potrawą na wieczerzy wigilijnej są tamale z różnym nadzieniem. O północy wybuchają fajerwerki i petardy i jest to sygnał do modlitwy oraz czas na otwieranie prezentów.

źródło: www.nieztejziemi.pl

źródło: www.nieztejziemi.pl

Madagaskar, Afryka

Raczej zimno w grudniu tutaj nie jest, ale śnieżynki są jedną z tradycyjnych ozdób chociaż nikt tutaj śniegu nie widział na oczy. W wigilię ludzie schodzą się do kościołów, by wspólnie modlić się, śpiewać aż do północy. Po nabożeństwie rozdawane są słodycze. W czasie świąt je się drób lub wieprzowinę z ryżem oraz specjalny tort, a rarytasem są świeże liczi, których skórki pokrywają w święta chodniki i ulice.

źródło: http://marzenapikalska.blogspot.com/

źródło: http://marzenapikalska.blogspot.com/

Kazachstan, Azja

W tym kraju chrześcijanie stanowią mniejszość i nie ma wolnych dni od pracy w czasie Bożego Narodzenia. Kazachowie świętują w weekend przed 24 grudnia. W niedzielę spotykają się w kościołach, by potem zjeść rodzinnie wystawny obiad, gdzie podają m.in. baursak (jak nasze pączki) i pilaw. Bardzo hucznie obchodzony jest Nowy Rok i zamiast choinki jest drzewko noworoczne, a prezenty przynosi Dziadek Mróz. To, czego można im zazdrościć to gwarancja białych świąt.

źródło: www.rightkindofphrase.yuku.com

źródło: www.rightkindofphrase.yuku.com

Nowa Zelandia, Oceania

To się Wam może spodobać – w grudniu w Nowej Zelandii jest środek lata. Co się je w środku lata? Tak, tak! Wigilię smaży się na grilu – ta forma świątecznego obiadu staje się coraz bardziej popularna. Mięso i owoce morza królują na ruszcie, a na deser w ramach świątecznych słodkości podaje się lody i soki świeżo wyciśnięte z owoców. Wakacje i Boże Narodzenie – dwa w jednym!

źródło: http://www.odt.co.nz/

źródło: http://www.odt.co.nz/