Gotuję świat
Leave a comment

Muszle makaronowe z indykiem – zapiekanka po włosku

Uwielbiam włoską kuchnię. Makarony to mój świat, a jeszcze zapiekane… Pychota! Dziś prosty przepis na wersję makaronowych muszli z nadzieniem z indyka oraz gorgonzoli i szpinaku. Wszystko to zapieczony w pomidorowym sosie. Czy brzmi na tyle zachęcająco, że go wypróbujecie? Zapraszam!

Muszle makaronowe z indykiem, szpinakiem i gorgonzolą na sosie pomidorowym

Składniki (4 porcje)

  • muszle makaronowe (około 20 sztuk)
  • 250 g zmielonej piersi z indyka
  • 200 g szpinaku
  • 100 g gorgonzoli
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • oliwa
  • starty parmezan

Składniki sosu:

  • puszka obranych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • mały kawałeczek papryczki chili
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru

 

Mięso podsmaż na oliwie, dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj opłukany i wysuszony szpinak, wymieszaj go z mięsem i podsmażaj całość, aż szpinak zmięknie. Dodaj estragon oraz gałkę muszkatołową. Przełóż całość do miseczki, dodaj pokruszoną gorgonzolę oraz mascarpone i dokładnie całość wymieszaj. Przygotuj sos: do garnka wrzuć pomidory, dodaj posiekany czosnek i przyprawy i całość na małym ogniu gotuj pod przykryciem około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotuj muszle makaronowe. Nagrzej piekarnik do 210 stopni. Do żaroodpornej foremki (16×26 cm) wlej sos pomidorowy i układaj na nim muszle wypełnione mięsnym nadzieniem. Całość posyp startym parmezanem i wstaw do piekarnika na 15 minut. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!


A na wycieczkę do Włoch wybierzcie się z Travel Menu – zapraszam.