Gotuję świat, Polska
Leave a comment

Polskie podpłomyki z cebulką i jabłkiem

Podpłomyki przywędrowały do nas z Bliskiego Wschodu zahaczając po drodze o Grecję czy Włochy, gdzie przemieniły się w pizzę. W Polsce podpłomyki znane są od średniowiecza. Dawno temu to rodzaj pieca determinował rodzaj wypieków. Podpłomyki pieczone były bez zakwasu czy jajek stąd dostępne były z łatwością dla biedniejszych warstwa społeczeństwa – wystarczyło ciasto zawinąć w liście kapusty i zakopać w gorącym popiele. Do dziś w niektórych domach je się podpłomyki w święta Bożego Narodzenia zamiast opłatka. A ponieważ często wypiekane były z ciasta pozostałego z wypieku chleba to jeśli podpłomyk pieczony był przed właściwym chlebem, dawany był dzieciom, a jeśli po – osobom starszym – miał symbolizować fazę życia.

A ja mam dla Was prosty przepis na wypiek podpłomyków w domowym piekarniku. Będą idealne jako dodatek do sałatek czy sztuki mięsa!

Podpłomyki z nadzieniem z jabłka i cebuli

Składniki (około 16 sztuk)

  • 600 g mąki
  • 300 ml wody
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka maku
  • 7 g drożdży instant
  • olej, sól
  • 4 cebule
  • 1 jabłko
  • świeży rozmaryn

Przesianą przez sito mąkę mieszamy z wodą, mlekiem, makiem, dodajemy drożdże oraz cztery łyżki oliwy i sól. Wyrabiamy ciasto tak, aby składniki się połączyły i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny. W międzyczasie kroimy cebulę na talarki oraz jabłko – obrane – w kostkę. Całość wrzucamy na rozgrzany olej na patelni, dodajemy rozmaryn (posiekany, ok. 1 łyżeczki), mieszamy, zmniejszamy ogień i zostawiamy pod przykryciem na małym ogniu na 15 minut. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na około 16 porcji, z każdej formujemy mały placek i układamy je na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia). Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu. Zostawiamy jeszcze na około 15 minut w ciepłym miejscu i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy podpłomyki na około 20 minut do rozgrzanego pieca (aż się zarumienią). I gotowe! Smacznego!


Wycieczka po  Polsce: http://travelmenu.pl/category/polska/