Gotuję świat
Leave a comment

Popularna marchewka inaczej – krem z soczewicą

Marchewka. Popularnością w polskiej kuchni dogania ziemniaka. Dzieci uczą się odróżniać kolor pomarańczowy na jej przykładzie. Wdzięczny składnik zup, sałatek i ciast. A ja dziś marchewkę permanentnie wykorzystam i przygotuję z niej zupę-krem, a jej słodki smak złamię soczewicą. Zapraszam na podróż na marchewkowe pole!

Krem marchewkowy z imbirem i soczewicą

Składniki kremu (6 porcji)

  • 1/2 kg marchwi
  • cebula
  • pietruszka
  • łyżka startego świeżego imbiru
  • 1-1,5l warzywnego bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (30%)
  • oliwa

Składniki posypki:

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 szklanka wody
  • oliwa

Przygotuj bulion. Obierz i pokrój w plasterki marchewkę i pietruszkę. Posiekaną w kostkę cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj marchewkę i pietruszkę i smaż na średnim ogniu około 10-15 minut. Pod koniec dodaj starty imbir. Warzywa dodaj do bulionu, zagotuj i zostaw na ogniu pod przykrywką na około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj całość blenderem, pod koniec dodaj śmietanę kremówkę i jeszcze chwilę miksuj, by składniki się połączyły. Krem gotowy.

Do rondelka wsyp soczewicę i praż ją cały czas mieszając około 5 minut. Zdejmij z ognia, dolej szklankę wody oraz łyżeczkę oliwy, sól i pieprz i całość zagotuj, a potem zostaw na ogniu, aż woda wyparuje. Pilnuj soczewicy, by się nie rozgotowała. Na oliwie podsmaż posiekany czosnek, dodaj soczewicę, natkę pietruszki, kminek, kurkumę, sól i pieprz i smaż kilka minut cały czas mieszając.

Przelej krem do miseczek i dodaj soczewicę. Do przyozdobienia dodaj kilka listków pietruszki. Smacznego!


A wycieczki w Polsce, krainie marchewkowych pól znajdziesz tutaj.