Gotuję świat
Leave a comment

Seler w roli głównej – sałatka na przystawkę

Jego liśćmi Grecy ozdabiali zwyciezców na olimpiadach, a Rzymianie wybijali jego liść na monetach. Seler. Ze swoim charakterystycznym smakiem przypisane ma właściwości afrodyzjaku. Albo się go lubi albo nie. Dziś uprawiany jest i w Afryce i Europie, a pochodzi z Włoch. Przed Wami wersja selerowej sałatki na przystawkę. Polecam!

Sałatka z selera i jabłka z sosem remoulade

Składniki sałatki (4-6 porcji)

  • seler korzeniowy
  • małe jabłko
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki marynowanych kaparów
  • sól, pieprz

Składniki sosu remoulade:

  • żółtko
  • łyżka musztardy
  • 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki octu winnego

Do podania:

  • bagietka lub ciabatta
  • 150 g wędzonego łososia

Selera obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Zalej wrzątkiem, odczekaj minutę, odsącz na sitku. Obierz jabłko i również zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj do selera i całość skrop sokiem z cytryny. Kapary odsącz i posiekaj, następnie dodaj do selera i jabłka, dodaj też natkę pietruszki i przyprawy i całość wymieszaj. Zrób sos: żółtko ucieraj z musztardą i dodawaj cienkim strumieniem olej cały czas ucierając. Sos zgęstnieje i będzie w smaku przypominać majonez. Dodaj go do sałatki i całość dobrze wymieszaj. Podawaj z pieczywem oraz plastrami wędzonego łososia. Możesz też przygotować kanapeczki. Smacznego!


 Wycieczka do Włoch, którym seler zawdzięcza swoją popularność w świecie tutaj.