Gotuję świat
Leave a comment

Smaki Azji – makaron sojowy w roli głównej

Będzie trochę po azjatycku za sprawą sojowego makaronu. Pierwszy raz i wyszło naprawdę dobre obiadowe danie! Makaron sojowy znajdziecie na stoiskach z orientalną kuchnią, jest też do dostania w marketach. Nie gotujemy go, zalewamy jedynie wrzątkiem. To danie polecam również wegetarianom – sporo warzyw, a mięso można przecież przeoczyć w przepisie :).

Warzywa z indykiem i makaronem sojowym

Składniki (4 porcje)

  • opakowanie makaronu sojowego (100-150 g)
  • 200-250g piersi indyka
  • świeży imbir (kawałek ok.2 cm)
  • ząbek czosnku
  • marchewka
  • papryka czerwona
  • 150 g pieczarek
  • mała kapusta pekińska (2 szklanki posiekanej kapusty)
  • biały pieprz, ostra papryczka, sól, pieprz, oliwa
  • sos: 60 ml sosu sojowego, łyżka cukru, łyżka octu ryżowego

Makaron zalewamy wrzątkiem, po 5 minutach odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy starty świeży imbir oraz posiekany czosnek, podsmażamy. Dodajemy pierś z indyka pokrojoną w kostkę, smażymy parę minut aż mięso będzie białe. Dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, smażymy minutę mieszając. Dodajemy pokroją w kostkę paprykę oraz pieczarki, doprawiamy pieprzem i smażymy mieszając około 5 minut. Na koniec dodajemy posiekaną kapustę pekińską, doprawiamy całość ostrą papryczką i chwilę dusimy. Przygotowujemy sos i wlewamy go na patelnię. Warzywa zdążyły puścić sok więc całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i jeszcze parę minut smażymy. Danie gotowe do podania. Możemy posypać szczypiorkiem. Smacznego!