Gotuję świat
Leave a comment

Szakszuka – podróż do Tunezji

Wielki bałagan – to w dosłownym tłumaczeniu znaczy nazwa tego dania, szakszuka. Jest to danie kuchni tunezyjskiej, popularne również w Maroku czy Egipcie. Podstawą tego dania są smażone mięso oraz jajka. Danie jest proste w przyrządzeniu, wymagania jedynie dłuższej chwili. Do podania idealnie pasować będzie bagietka. Zapraszam na wycieczkę do Tunezji!

Szakszuka z bakłażanem i białą kiełbasą

Składniki (2 porcje)

  • pół bakłażana
  • 4 pomidory
  • 250 g surowej białej kiełbasy
  • 2 jajka
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • papryczka chili
  • mielony kumin
  • suszone oregano

Bakłażana pokrój w drobną kostkę, posól, dodaj pieprz i odstaw na chwilę. W międzyczasie rozgrzej patelnię i podsmaż mięso – flaka od kiełbaski usuń, samo mięso rozdrobnij na patelni. Dodaj pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Smaż kilka minut, a następnie dodaj bakłażana. Po kolejnych kilku minutach, gdy bakłażan zmięknie, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy – łyżeczkę oregano, szczyptę kuminu oraz posiekaną malutką papryczkę chili. Smaż całość kolejne kilka minut. Na koniec zrób dwa wgłębienia na patelni i wbij w nie jajka. Poczekaj, aż białko się zetnie, a żółtko zgęstnieje. I voila! Szakszuka gotowa do podania. Ostrożnie przełóż na talerz porcje z jajkiem w środku, dołóż bagietkę i smacznego!