Gotuję świat
Leave a comment

Zapiekana marchewka z rukolą i fetą

W przeszłości znana była w kolorach pomarańczowym, fioletowym, żółtym i białym. Popularność pomarańczowej odmiany marchew zawdzięcza holenderskim hodowcom, którzy wypromowali właśnie tę wersję. Co ciekawe w Portugalii zaliczana jest do owoców, a nie do warzyw, z racji popularności jako składnik dżemów. Wdzięczne warzywo dziś w roli głównej składnika pyszne sałatki. Zapraszam na marchewkowe pole!

Sałatka z pieczonej marchwi i rukoli

Składniki (2- 4 porcje)

  • kilogram marchwi
  • 50 g rukoli
  • łyżka startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • mała papryczka chili
  • łyżeczka kurkumy
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego lub z agawy
  • odrobina fety
  • 30 g obranych migdałów

Włącz piekarnik na 180 stopni. Marchew obierz i przekrój na pół wzdłuż. Włóż marchew do miski i dodaj przyprawy – starty imbir, posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili, kurkumę, sól i pieprz oraz dwie łyżki masła (masło może być twarde, posiekaj je wtedy) i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie marchew w przyprawach, rozłóż na blaszce na papierze do pieczenia i wstaw na 40 minut do piekarnika. 10 minut przed wyciągnięciem polej marchew miodem.

Na suchej patelni praż migdały. Na talerz wyłóż rukolę, posyp migdałami i wyłóż marchew. Całość polej oliwą, dodaj pokruszoną fetę. Sałatka gotowa!