W przeszłości znana była w kolorach pomarańczowym, fioletowym, żółtym i białym. Popularność pomarańczowej odmiany marchew zawdzięcza holenderskim hodowcom, którzy wypromowali właśnie tę wersję. Co ciekawe w Portugalii zaliczana jest do owoców, a nie do warzyw, z racji popularności jako składnik dżemów. Wdzięczne warzywo dziś w roli głównej składnika pyszne sałatki. Zapraszam na marchewkowe pole!
Sałatka z pieczonej marchwi i rukoli
Składniki (2- 4 porcje)
- kilogram marchwi
- 50 g rukoli
- łyżka startego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- mała papryczka chili
- łyżeczka kurkumy
- pieprz, sól
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego lub z agawy
- odrobina fety
- 30 g obranych migdałów
Włącz piekarnik na 180 stopni. Marchew obierz i przekrój na pół wzdłuż. Włóż marchew do miski i dodaj przyprawy – starty imbir, posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili, kurkumę, sól i pieprz oraz dwie łyżki masła (masło może być twarde, posiekaj je wtedy) i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie marchew w przyprawach, rozłóż na blaszce na papierze do pieczenia i wstaw na 40 minut do piekarnika. 10 minut przed wyciągnięciem polej marchew miodem. Na suchej patelni praż migdały. Na talerz wyłóż rukolę, posyp migdałami i wyłóż marchew. Całość polej oliwą, dodaj pokruszoną fetę. Sałatka gotowa!