Różnorodność wśród mieszkańców odzwierciedla się również na talerzu. Skoro knajp i restauracji jest w Nowym Jorku więcej niż dni w roku to warto zajrzeć choćby do kilku.
Śniadania w Nowym Jorku
Jak niemal w każdym mieście – śniadaniowe preferencje są bardzo różne. Jednak w tak specyficznym miejscu jak Nowy Jork można określić kilka klasycznych potraw, które często można znaleźć na stołach nowojorskich:
- Bagel z wędliną i serem: Bagel to bardzo popularna przekąska w Nowym Jorku, często podawana z kremowym serem i plastry wędliny (takie jak szynka czy kiełbasa).

- Jajka Benedyktyńskie: To danie z jajek sadzonych na tostach lub bułce, z sosem hollandaise i często z dodatkiem wędliny, jak szynka kanadyjska.
- Smaczny i odżywczy kanapka z jajkiem: Często można spotkać różnorodne warianty kanapek z jajkiem, np. jajko sadzone z serem i bekonem w bułce.
- Bagietka z jajkiem na twardo: Prosta i szybka przekąska, często podawana z plasterkami pomidora lub awokado.
- Owsianka z dodatkami: Dla tych, którzy preferują zdrowsze śniadanie, owsianka z dodatkami takimi jak świeże owoce, miód, orzechy czy nasiona jest częstym wyborem.
- Klasyczne amerykańskie śniadanie: Składa się z jajek (w różnych wariantach – sadzonych, gotowanych, jajecznicy), bekonu lub kiełbasy, plastrów tostów lub bułek oraz czasem ziemniaków smażonych.
- Smoothie lub sok z owoców: Osoby, które mają mało czasu na śniadanie, często wybierają szybkie i łatwe do spożycia smoothie lub świeże soki z owoców.
Te potrawy to tylko kilka przykładów tego, co można zjeść na śniadanie w Nowym Jorku. Miasto oferuje ogromną różnorodność kulinarną, więc można tam znaleźć praktycznie wszystko, co tylko sobie zapragniesz na pierwszy posiłek dnia.
Lunch w Nowym Jorku
Nowy Jork oferuje bogatą i różnorodną kuchnię, więc wybór potraw na obiad czy lunch jest naprawdę szeroki. Oto kilka popularnych dań, które często można znaleźć w nowojorskich restauracjach na lunch lub obiad:
- Klasyczny hamburger: Nowy Jork słynie z pysznych hamburgerów, często podawanych z frytkami lub innymi dodatkami.

- Pizza nowojorska: To jedno z najbardziej charakterystycznych dań miasta, z cienkim, chrupiącym ciastem i obfitą ilością sera i sosu. Czemu jest tak popularna? Bo niemal na każdym kroku można ją kupić na kawałki, w różnych rozmiarach, z różnymi dodatkami.
- Delikatessen sandwich: Nowy Jork jest znany z delikatesowych kanapek, takich jak pastrami, korned beef, lub roast beef, często serwowanych na świeżym chlebie żytnim z kiszoną kapustą i sosem musztardowym. Kanapka brzmi bardzo prosto, prawda? Nic bardziej mylnego! Ilość dodatków w kanapce sprawa, że przez długi czas nie pomyślisz o kolejnym posiłku.
- Krewetki na zimno lub na ciepło: Dzięki położeniu nad Oceanem Atlantyckim, Nowy Jork oferuje doskonałe świeże owoce morza, a krewetki są jednym z najpopularniejszych wyborów na lunch lub obiad.
- Falafel w pita lub na talerzu: Dla miłośników kuchni bliskowschodniej, falafel podawany w pita z warzywami i sosem tahini jest świetną opcją na szybki i smaczny posiłek.
- Ramen: W Nowym Jorku znajduje się wiele restauracji oferujących autentyczne japońskie ramen, idealne na rozgrzewający obiad w chłodniejsze dni.
- Sałatka Cobb: Sałatka Cobb to popularna pozycja na lunch w Nowym Jorku, z mieszanką sałat, grillowanym kurczakiem, bekonem, jajkiem, serem, awokado i pomidorami.
- Dim Sum: Dla miłośników kuchni chińskiej, dim sum, czyli małe dania parowane lub smażone, są doskonałą opcją na obiad lub lunch, często serwowane w tradycyjnych chińskich restauracjach.
Jednym słowem dla samego pobudzenia kubków smakowych i skosztowania czego dusza zapragnie warto pospacerować po Nowym Jorku. Należy się w tym podróżowaniu również coś dla brzucha :).